I trädgården växer det lite olika saker.

Rabarber. Vi hittade en tuva som på något sätt börjat växa här. Den delade vi på och planterade längs garaget. Där finns nu sex tuvor på rad. Sommaren 2018 delade vi av  några tuvor därifrån och satte bakom garaget. Nu hoppas vi på att även de ska kunna ge skörd.

Intill en rönn bakom huset växer en stor rödvinbärsbuske som fåglarna en gång varit hjälpsamma att så. Den har vi tagit sticklingar från som har tagit sig bra. I början fick de växa bredvid rabarbern. Några buskar har vi nu flyttat upp till bakom garaget.

Där har vi även några sticklingar svarta vinbär. De har vi fått från min syster och grannar. Även de börjar ge lite bär.

Två små krusbärsbuskar och ett litet plommonträd har vi här också. Några krusbär har vi hunnit få och plommonträdet blommade 2018. Det ska bli spännande att se om det kan ge frukt så småningom.

2016 sådde vi jordgubbsfrön. 10 - 12 plantor klarade sig och växer även de på den lilla ängen bakom garaget. Sommaren 2018 fick vi smaka några gubbar.

Två tuvor gräslök finns det och hösten 2018 planterade vi några vitlöksklyftor och tulpanlökar. Så om inte rådjuren hittar dem kanske även de tar sig.

2019 är det tänkt att vi ska gräva upp en del mark och försöka få lite potatis, morötter och liknande.

2019-09-07 Det börjar gå mot höst och värmefläkten är igång lite väl mycket. Vi klipper bort tomaterna och låter dem eftermogna inomhus. Vi gör även ett experiment med att klippa topparna av både tomat- och gurkplantorna och plantera dessa i krukor. Kanske det går få några fler frukter. Även paprikorna och örterna har fått flytta inomhus i dag.

190904. För ett par dagar sedan tog vi upp rädisorna. En hade blivit enorm i jämförelse med de två av normalstorlek. Den vägde ca 60 g. Smaken var det emellertid inget fel på. Man kanske borde låtit den stå och tagit frö från i stället. Potatisen växer och vi har börjat ta upp lite efter hand som vi äter av den.

2019-08-02

Det enda som verkar växa bra är potatis och rädisor. Troligen beror det på att det ofta är nattkallt. Kanske vi även varit för dålig på att vattna. Någon natt har det varit ner mot +2 C. De två senaste veckorna har det i stället, för min del, varit lite för varmt och väldigt lite nederbörd. Potatislandet är hjälpligt rensat från ogräs och vi har kupat upp raderna.

Det blev inga fler ärtor. I stället blev det två rader rädisor på den översta delen. Resten får ligga i träda. Jag får köra någon gång med jordfräsen för att hålla ogräset borta.

På altanen växer det bra. Tydligen har det gjort susen att vi haft värmefläkten under de kalla nätterna. En tomat är röd och fin. Den tänkte vi ta frön från till nästa säsong. Många fler tomater börjar nu bli lusare grön. Gurkorna växer och, än så länge, en paprika. Några olika kryddväxter står det här också.

Den första gurkan börjar bli klar att skörda. Just nu är den 27 cm lång. Den växer ca 2 cm/dygn och flera är på gång.

På vår bröllpsdag fick vi tre äppleträd. Två sällskap hade oberoende av varandra kommit på att vi behövde dessa. Men ingen hade tydligen tänkt på att vi kanske hade behövt hjälp med planteringen.

Vi fick även två plantor Zilgadruvor. Förhoppningsvis ska de stå skyddade för nordanvinden här bakom garaget. Till att börja med får de klättra på en bit gammalt fårstängsel som väntat sedan 1970-talet att få komma till användning. Här blev jag tvungen att först avverka en massa långt gräs. Först med trimmer och sedan gräsklipparen. Vi fick även några sticklingar av svartvinbär som kommer från min frus barndomshem. De måste vänta några veckor till innan plantering.

19-07-10 En bit till klar. Eftersom 15 kg sättpotatis räckte till ca 28 m2 har jag bestämt mig för att varje bit ska bli ungefär 30 m2. Den här blev 6,5x4,5 m. Här krattade jag inte bort några rötter och sånt. Jag bara strödde ut ½ kg gula ärtor. De räckte till halva biten. Det blir nog gula ärtor på den andra halvan också. Det mesta av potatisen har grott. En hittils kall sommar har gjort att allting växer väldigt sakta.

19-06-10 Potatislandet är klart och 15 kg bintje satt. Det räckte till ca 80% av landet. I resten tänkte vi sätta kålrötter som vi förgrott i drivbänken. I den lilla odlingstunneln har vi planterat lite blomkål och brysselkål som vi förgrott inomhus. Ovanför drivbänken skymtar tulpaner i alla möliga färger och former. Bredvid dem växer några vitlökar. Vi satte klyftor från två vitlökar och ca 20 tulpanlökar förra hösten.

Här fräser jag upp en ny bit. Först en gång på längden, sedan en gång på tvären och plocka sten efter varje gång. Andra vändan är klar nu och när det torkat upp lite krattar vi bort så mycket rötter och ogräs som möjligt innan jag fräser på längden igen. Här är det tänkt det ska bli gul sättlök, morötter, rödbetor och något mer. Samma fräsprocedur gjordes i potatislandet.

19-04-26

För en vecka sedan var här täckt med snö. För tre dagar sedan råkade jag se att några slagit ut. I dag ser det ut så här.

Det spritter lite överallt på gården. Lövbärande växter har påbörjat lövsprickningen. Tulpanlökarna vi satte i höstas börjar sticka upp några blad, rabarbern visar några knoppar.

Det är dags att planera hur skiftena ska se ut och växtföljden. Fyra eller fem skiften kommer det nog att bli.

De förodlade grödorna växer alla bra,, utom gurka som inte tog sig alls. Det måste vi så en omgång till av.

 

Första blomlökarna

19-04-09

Tomaterna tog sig jättebra. Både de köpta, men framför allt de hemskördade. Vi har skolat om ca 40 plantor. Nu börjar det bli dags för en andra omskolning. Vi måste nog skänka bort eller kasta kanske hälften av plantorna. Vi har helt enkelt inte plats för alla. 

Jordgubbarna har också tagit sig ganska bra. De kan behöva upp till tre månader på sig i värsta fall. Det är väl ett 20-tal som grott hittills. Efter lite efterforskning om sorten Regina verkar det som de hellre ska kategoriseras som stora smultron. Bären blir goda i alla fall, även om de blir lite mindre än jordgubbar.

Den 20:e mars sådde vi paprikafrön från förra årets skörd och några gamla frön för slanggurka. Gurkfröna var nog för gamla. Inte ett enda har grott. Men paprikan har lyckats bättre. Det är ca 60 % som grott och omskolning ska snart göras.

Senare i veckan tänkte vi förså brysselkål och ringblommor. Vi vill ha några ringblommor tidigt och senare så även på friland.

19-03-07

Nu har vi sått några frön för förkultivering.

Tomater och jordgubbar. Vi tog reda på några frön från förra årets skörd från båda sorter som vi ska försöka få att gro. För säkerhets skull kompletterade vi även med köpta frön.

2018-12-26

Nu börjar det bli dags att fundera på vad vi vill förgrodda kommande säsong. Tidigare har vi i flera år haft bl.a. tomater. Senast blev det även paprika och slanggurka.

Majs har vi försökt med som gav någon enstaka kolv, och lite annat har växt på vår inglasade altan.