Så länge jag kan minnas har jag pillat med allt möjligt. Elektronik och datorer har varit stora intressen i mitt liv. Vi får se vilka olika projekt som dyker upp här.

2019-01-08

I dag påbörjade vad jag hoppas ska bli reparation av ett av elementen i köket. I höstas upptäckte vi att elementet inte fungerar. Termostatdelen reagerar inte på någonting och ingen indikering över huvud taget.

Skruvade isär elektronikdelen och studerade kortet. Man såg direkt att kretskortet såg bränt ut i anslutningarna till ett effektmotstånd. Konstaterade avbrott i det motståndet.

Fortsatte mäta på olika komponenter, men kan inte upptäcka att något mer är felande.

Nu ska jag försöka hitta ett nytt motstånd med rätt värden och byta.

Försommaren 2018

För en tid sedan fick jag nys om ett bättre sätt att tillverka mönsterkort. I stället för att belysa fotoresistivt kopparlaminat kan man skriva ut mönstret på presentpapper med en laserskrivare och värma fast med ett strykjärn på vanligt kopparlaminat.

Efter att ha tvättat bort pappersrester med varmt vatten och diskmedel etsas laminatet på samma sätt som vanligt.

Efter etsningen tvättas all färg bort och besikta resultatet. Det här var första försöket med den här metoden. Som synes har jag fuskat med antingen tvättningen av laminatet eller när jag värmde fast mönstret. Men det blir ändå mycket snyggare resultat än att rita med med tuschpenna. Avbrotten går fixa med avklippta komponentben.

Det ska bli ett variabelt spänningsaggregat. 0 - 30 V DC och upp till 3 A.

Jag har inte gjort någon låda än men vad jag vet har jag alla komponenter hemma.

När jag rotade igenom gamla kartonger hittade jag en del kretskort jag gjorde på 80-talet. Ofullbordade projekt som jag nu bara kan gissa vad det skulle bli. Jag minns att jag ritade mönstren med en speciell tuschpenna, etsade och sedan borrade hålen för komponenter med en knappnål som borr.